Више од хиљаду и шестстотина икона иконописаних у нашој радионици већ се налази широм Света.                              Посетите и наш нови сајт који је урађен као продавница где можете сами одабрати облик даске, димензију, позлату, ниво корита, патину и амбалажу и све то добијете на Вашу кућну адресу где год да се налазите.                              Ми смо ту због Вас!

"Нашу срећу ствара оно што јесмо, а не оно што имамо"    

 

Pocetna strana-Home page

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imitacija cilibara-
-Imitation of amber
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Иконописачка радионица СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН 

Iconographic studio Saint Panteleimon

 

Kritika - Critique

 

 

Утисци из иконописачке радионице Свети Пантелејмон

      У иконописачкој радионици Свети Пантелејмон у Београду упознала сам иконе младог уметника иконописца Зорана Томића. Међу изложеним радовима и на успешној презентацији икона на рачунару са комплетним каталошким подацима о делу, предмет моје пажње биле су иконе Богородица с дететом. Узвишена тема, светитељски израз ликова и ликовни квалитети радова импресионирали су ме.

       Иконе Зорана Томића су у основи копије средњевековног сликарства. Hа његовим иконама карактеристична је линија цртежа у обликовању лица са, успешно постигнуто, умирујућим, благим изразом. Палета боја je такође у оквирима средњевековног и византијског сликарства. Од ружичастих тонова боје пути лица, руку и ногу детета, преко окера и тамно бордо до мрких тонова одеће, као и карактеристична плава боја позадине, позната каo "византијско плаво".

      Уметник је неуморан и у сликању детаља, ликовно веома вешто урађеним. Они на његовима иконама дочаравају верност оригинала.

     Зоран Томић је самоуки талентовани стваралац. Попут исконских мајстора, средњовековне иконографије, Зоран Томић је и особен у начину изражавања ,ликовних и технолошких решења. За иконе Зорана Томића може се рећи да се одликују ликовном јасноћом и чистоћом, као и богатством уметниковог духа у схватању такве врсте уметности. Иконама овог младог ствараоца је место у Храму, Галерији, Музеју, али и у дому у свакодневном животу људи.

    Леп утисак оставила је на мене и добра и брижна опремљеност иконе за транспорт. Наравно, са комплетним каталошким подацима о делу, прегледом уметниковог опуса радова и порукама православне религије о значењу икона у животу људи.

    Љиљана Ћертић, дипломирани етнолог, пензионисани музејски саветник

Етнографског музеја у Београду.

16 августа 2002. године

 

 

Upišite se ili pogledajte u knjigu utisaka.           Hvala                          Please sign or view the guestbook.                Thank you 

 

 
 

 
 
 

O nama-About us

Radionica-Workshop

Rad-Work

 

 

Video zapis-Video files

Kritika-Critique

 

Potvrda Ministarstva privrede

Saradnja sa galerijama i radnjama

For galleries and shops

 
 
 
 
 

Naslikana Jevandjelja

Ikone u Srbiji

Slavski kolac

Na internet prezentaciji radova ikonopisačke radionice Sveti Pantelejmon, možete jednostavnije odabrati ono što želite da naručite, jer su radovi podeljeni u više različitih kategorija.                                                    Gallery
 
 

ова страница се састоји из ових подстраница: [Početna strana-Home] [Gornja strana-Up]               

                               цела презентација се састоји из ових главних страница: [Početna strana-Home] [Galerija-Gallery] [tekstovi i fotografije] [Nov Pocetak]

         Copyright © 2015 СЗР Иконописачка радионица СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН