Почетна

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ћилибар

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Неправилне

 
 
 
 

Јаја

 
 
 
 
Књига Утисака
 
 
 
 

Већ скоро 2000 осликаних икона и послатих на скоро све континенте на Планети.  Осликавање икона у најстаријој традиционалној техници са јајчаном темпером. Иконе се шаљу на вашу адресу било где да сте у Свету!  23 године традиције стоје вам на располагању.

"Нашу срећу ствара оно што јесмо, а не оно што имамо."    

 

Иконописачка радионица

СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН 

 

Критика

 

 

Утисци из иконописачке радионице Свети Пантелејмон

      У иконописачкој радионици Свети Пантелејмон у Београду упознала сам иконе младог уметника иконописца Зорана Томића. Међу изложеним радовима и на успешној презентацији икона на рачунару са комплетним каталошким подацима о делу, предмет моје пажње биле су иконе Богородица с дететом. Узвишена тема, светитељски израз ликова и ликовни квалитети радова импресионирали су ме.

       Иконе Зорана Томића су у основи копије средњевековног сликарства. Hа његовим иконама карактеристична је линија цртежа у обликовању лица са, успешно постигнуто, умирујућим, благим изразом. Палета боја je такође у оквирима средњевековног и византијског сликарства. Од ружичастих тонова боје пути лица, руку и ногу детета, преко окера и тамно бордо до мрких тонова одеће, као и карактеристична плава боја позадине, позната каo "византијско плаво".

      Уметник је неуморан и у сликању детаља, ликовно веома вешто урађеним. Они на његовима иконама дочаравају верност оригинала.

     Зоран Томић је самоуки талентовани стваралац. Попут исконских мајстора, средњовековне иконографије, Зоран Томић је и особен у начину изражавања ,ликовних и технолошких решења. За иконе Зорана Томића може се рећи да се одликују ликовном јасноћом и чистоћом, као и богатством уметниковог духа у схватању такве врсте уметности. Иконама овог младог ствараоца је место у Храму, Галерији, Музеју, али и у дому у свакодневном животу људи.

    Леп утисак оставила је на мене и добра и брижна опремљеност иконе за транспорт. Наравно, са комплетним каталошким подацима о делу, прегледом уметниковог опуса радова и порукама православне религије о значењу икона у животу људи.

    Љиљана Ћертић, дипломирани етнолог, пензионисани музејски саветник

Етнографског музеја у Београду.

16 августа 2002. године

 

 

Упишите се или погледајте у књигу утисака. Хвала.

Књига утисака

(кликните да се отвори)

 

 

 

Контакт:

ikonopisacka.radionica@gmail.com

Телефон : + 381 64 25 85 038

Viber i What's Up aplikacije

na istom broju telefona

Facebook stranica

(кликните да се отвори)

 

 

Copyright 2018
СЗР Иконописачка радионица
СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН

 

 
 

Живот Светитеља

О Нама

Радионица

Рад

 

 

Видео

Критика

 

Сертификат

Сарадња

Слање

 
 
 
 

Јеванђеља

Иконе у Србији

Славски колач

Тесла

Линкови