"Нашу срећу ствара оно што јесмо, а не оно што имамо"    

                                                                                                                                                                                                                                                                          

www.sveti-pantelejmon.com

                              Више од хиљаду и шестстотина икона иконописаних у нашој радионици већ се налази широм Света.                              Посетите и наш нови сајт који је урађен као продавница где можете сами одабрати облик даске, димензију, позлату, ниво корита, патину и амбалажу и све то добијете на Вашу кућну адресу где год да се налазите.                              Ми смо ту због Вас!

 

Pocetna strana-Home page

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imitacija cilibara-
-Imitation of amber
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Naslikana Jevandjelja

ČUVŠI KAKO JE GOSPOD U SVETOM JEVANĐELJU OSUDIO ONOGA KOJI JE SAKRIO SVOJ TALENAT, REKAVŠI MU : "ZLI LENJI SLUGO…TREBALO JE MOJE SREBRO DA DAŠ TRGOVCIMA I JA DOŠAVŠI UZEO BIH SVOJE SA DOBITKOM, ZATO UZMITE OD NJEGA TALENAT…,A NEKORISNOGA SLUGU IZBACITE U KRAJNJU TAMU" (MT.25,26-30) I BOJEĆI SE DA I SAM NEBUDEM OSUĐEN ZBOG LENJOSTI, ODLUČIO SAM DA UMNOŽIM "TALENAT" KOJI MI JE GOSPOD POVERIO, TJ. ONO MALO VEŠTINE, ŠTO SAM JA VELIKIM TRUDOM TOKOM NIZA GODINA STICAO.

OVIM UVODOM ZAPOČEO JE PISANJE SVOJE KNJIGE " ERMINIJA ILI POUKA O IKONOPISNOJ UMETNOSTI", KAKO SE SAM POTPISAO "NAJNEZNATIJI OD IKONOPISACA DIONISIJE", JEROMONAH IZ FURNE, POČETKOM OSAMNAESTOG VEKA U RUSIJI.

 GRCI SU NASLEDNICI NAJRANIJIH HRIŠĆANSKIH VEKOVA,ČUVARI NAJSTARIJIH SVETINJA I IKONOPISNIH TAJNI. U STARINI SU BILI BROJNI MAJSTORSKI PRIRUČNICI,ALI JE MNOGO TOGA PRENOŠENO PREDANJEM, SA POKOLENJA NA POKOLENJE IKONOPISACA. MNOGE TAJNE SU BILE IZGUBLJENE ILI ZABORAVLJENE, A ZASLUGU ZA SAČUVANE TREBA U POTPUNOSTI PRIPISATI MNOGOBROJNIM I ČESTO NEPOZNATIM UMETNICIMA – IKONOPISCIMA.

KULT IKONA (GRČKI EIKON-SLIKA,LIK), NASTAO JE U 2., VEKU, PROCVAT DOŽIVEO U 4. VEKU, A NAJSTARIJE SAČUVANE IKONE SU IZ 6. VEKA.

IKONA SE, ZA RAZLIKU OD PREDHRIŠĆANSKIH IDOLA, MORA RAZUMETI KAO SIMBOL, KOJI OMOGUĆAVA   DUHOVNI PRISTUP "ORIGINALU"  ( ARHETIPU ), TJ. DOSEZANJE NATPRIRODNOG SVETA KROZ PREDMET MATERIJALNOG.

IKONE SU PRVOBITNO RAĐENE TEHNIKOM ENKAUSTIKE  ( VOŠTANOG SLIKARSTAVA ) A, POTOM TEMPEROM I REĐE KAO MOZAIK, A KASNIJE ( PO PRAVILU OD 18. VEKA ) KAO ULJANO SLIKARSTVO.

POSEBNO ŠIROKU POPULARNOST IKONA JE STEKLA U VIZANTIJI, ALI JE TEK 787. GODINE, STEKLA I ZVANIČAN BLAGOSLOV CRKVE, DA SE MOGU SLIKATI NA ZIDOVIMA, RADITI U BOJAMA ILI MOZAIKU, NA DRVETU, METALU I KAMENU, KAO I DRUGIM TEHNIKAMA, ALI SAMO NA POSTOJANOM MATERIJALU.

ORIGINALNE IKONOPISNE ŠKOLE NASTALE SU U KOPTSKOM EGIPTU I ETIOPIJI, U JUŽNOSLOVENSKIM ZEMLJAMA, GRUZIJI I RUSIJI.

 IKONU SAČINJAVA 4-5 SLOJEVA ( JER PETI NIJE NEOPHODAN ), NANESENIH SLEDEĆIM REDOM: OSNOVA , GRUNT, SLOJ BOJA I ZAŠTITNI SLOJ. IKONA MOŽE IMATI OKOV OD METALA ILI NEKIH DRUGIH MATERIJALA.

- PRVI SLOJ JE OSNOVA. NAJČEŠĆE JE TO DASKA NA KOJU JE NALEPLJENA TKANINA ILI GAZA, APONEKAD JE I BEZ NJE.

- DRUGI SLOJ JE GRUNT. KOD TEHNIKE, TEMPERA OD ŽUMANCA, GRUNT JE UVEK BEO ( TZV. LEVKAS ), A ZA DRUGE TEHNIKE ON MOŽE BITI U BOJI.

- TREĆI SLOJ JE BOJA. OBOJENI SLOJ ČINE BOJE KOJE SU POSTUPNO NANETE NA GRUNT. TO JE SUŠTINSKI DEO IKONSKOG DELA, JER SE UPRAVO UZ POMOĆ BOJA STVARA SLIKA.

ZA TEHNIKU TEMPERA OD ŽUMANCETA ISPRAVNO JE REĆI I JAJČANA TEMPERA ILI SAMO TEMPERA. ( OD ITALIJANSKE REČI TEMPERARE-MEŠATI BOJE ). OVA TEHNIKA SE STALNO USAVRŠAVALA I MENJALA POD UTICAJEM UMETNOSTI DRUGIH ZEMALJA. POSEBNO ZNAČAJNE PROMENE VIDLJIVE SU OD DRUGE POLOVINE SEDAMNAESTOG VEKA, POD UTICAJEM ZAPADNOEVROPSKE UMETNOSTI, KADA SU SE SPOJILE I STILSKE ODLIKE VIZANTIJSKE I ZAPADNOEVROPSKE UMETNOSTI KAO I DVE TEHNIKE OSLIKAVANJA, TEMPERAMA I ULJNIM BOJAMA.

- ČETVRTI SLOJ JE ZAŠTITNI I ČESTO SE KORISTE LAKOVI OD SMOLA, ALI I PASTE SAČINJENE OD PČELINJEG VOSKA.

- PETI SLOJ, KOJI SE NE PRIMENJUJE UGLAVNOM, JE OKOV, KOJI SE ZA IKONU IZRAĐUJE POSEBNO I PRIČVRŠĆEN JE ZA NJU EKSERIMA.

JEROMONAH I IKONOPISAC DIONISIJE FURNOAGRAFIT ( 1701 – 1733 . GOD . ), AUTOR KNJIGE ERMINIJA, U KNJIZI NAVODI I OVO:

 OVO DELO JE BOGU UGODNO I OD NJEGA SAMOG ZAPOVEĐENO, KAO ŠTO JE SVIMA POZNATO. OTISNUVŠI SVOJ NERUKOTVORENI I ČASNI OBRAZ ( LIK ) NA SVETOM UBRUSU, BOGOČOVEK ISUS HRISTOS, POSLAO GA JE KNEZU AVGARU U EDESU.

OVO SLIKARSTVO, BILO JE UGODNO PREČISTOJ MAJCI NJEGOVOJ, JER GA JE ONA ODOBRILA KROZ MOLITVU, REKAVŠI SVETOM APOSTOLU I JEVANDJELISTI LUKI, KOJI JE TADA UŽIVO IKONOPISAO NJEN SVETI LIK ; "BLAGODAT OD MENE RODJENOG, ZBOG MENE, DA BUDE SA NJIMA ( IKONAMA ) ".

BEZBROJNA ČUDA , KOJA SU SE DOGODILA I DOGAĐAJU SE PRED SVETIM IKONAMA GOSPODA I BOGORODICE I OSTALIH SVETITELJA, DOKAZUJE DA JE IKONOPISANJE POSAO KOJI JE BOGU UGODAN. ZBOG TOGA SVI KOJI SE NJIME BAVE VREDNO I SA STRAHOPOŠTOVANJEM, DOBIJAJU OD BOGA BLAGODAT I BLAGOSLOV; ONI PAK KOJI SE NJIME BAVE BEZ STRAHA BOŽIJEGA I NEPAŽLJIVO, IZ KORISTOLJUBLJA I GRAMZIVOSTI, NEKA O TOME PODOBRO PROMISLE I NEKA SE POKAJU DOK JE VREME, SA STRAHOM SE SEĆAJUĆI PATNJI SREBROLJUBIVOG I PO SAVESTI NJIMA NALIK , JUDE.

NEKI OD NAJBITNIJIH IKONOPISACA KOJI SU OSTAVILI IZUZETAN PEČAT U OVOJ UMETNOSTI, SU

: EMANUIL PANSELIN ( 14. VEK , SVETA GORA) , RUBLJOV ( KRAJ 14 I POČETAK 15 VEKA , RUSIJA ,

NOVGOROD ), TEOFAN GRK ( 15 VEK ) , LONGIN (16. VEK, MONAH U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI ).

 

Upišite se ili pogledajte u knjigu utisaka.           Hvala                          Please sign or view the guestbook.                Thank you 

 
 
 

O nama-About us

Radionica-Workshop

Rad-Work

 

 

Video zapis-Video files

Kritika-Critique

 

Potvrda Ministarstva privrede

Saradnja sa galerijama i radnjama

For galleries and shops

 
 
 
 
 

Naslikana Jevandjelja

Ikone u Srbiji

Slavski kolac

Na internet prezentaciji radova ikonopisačke radionice Sveti Pantelejmon, možete jednostavnije odabrati ono što želite da naručite, jer su radovi podeljeni u više različitih kategorija.                                                    Gallery
 
 

                                                                                                                                                                                                                                        

                         ова страница се састоји из ових подстраница: [Početna strana-Home] [Gornja strana-Up]              

                               цела презентација се састоји из ових главних страница: [Početna strana-Home] [Galerija-Gallery] [tekstovi i fotografije] [Nov Pocetak]                      

         Copyright © 2005 СЗР Иконописачка радионица СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН