Већ скоро 2000 осликаних икона и послатих на скоро све континенте на Планети.  Осликавање икона у најстаријој традиционалној техници са јајчаном темпером. Иконе се шаљу на вашу адресу било где да сте у Свету!  23 године традиције стоје вам на располагању.

 
Гoалерија икона и онлајн поручивање
 
 
Иконописачка     Радионица
Продаја и поручивање ручно осликаних икона
 
 
Адреса: Јурија Гагарина 150, 11070 Нови Београд, Србија
 
 
     
 
Контакт:  
 
Можете нас позвати или контактирати и преко Вибер и Вацап апликације      Позовите нас на Вибер      Позовите нас на What'sApp   
 
Социјалне Мреже:   
 
Фејсбук страница за боље упознавање рада      Инстаграм страница радионице Свети Пантелејмон      Јутјуб канал са мноштвом видео записа из радионице 
 
 

Почетна

 
 
 
Византијске
 
 
 
Са Патином
 
 
 
Алтернатива
 
 
 
Амбер
 
 
 
15 са 20
 
 
 
20 са 20
 
 
 
Дуборез
 
 
 
Барокне
 
 
 
Обликоване
 
 
 
У раму
 
 
Минијатуре осликане на јајима заиста изгледају јако вредно и леп су поклон
 
Јаја
 
 
 
Бели Анђео
 
 
 
Књига утисака
 
 
Лепе и поучне мисли су увек од користи свакоме ко жели да их чује или прочита а и усвоји.
 
 

 

23 година традиције

 

Насликана Јеванђеља

 

 

ČUVŠI KAKO JE GOSPOD U SVETOM JEVANĐELJU OSUDIO ONOGA KOJI JE SAKRIO SVOJ TALENAT, REKAVŠI MU : "ZLI LENJI SLUGO…TREBALO JE MOJE SREBRO DA DAŠ TRGOVCIMA I JA DOŠAVŠI UZEO BIH SVOJE SA DOBITKOM, ZATO UZMITE OD NJEGA TALENAT…,A NEKORISNOGA SLUGU IZBACITE U KRAJNJU TAMU" (MT.25,26-30) I BOJEĆI SE DA I SAM NEBUDEM OSUĐEN ZBOG LENJOSTI, ODLUČIO SAM DA UMNOŽIM "TALENAT" KOJI MI JE GOSPOD POVERIO, TJ. ONO MALO VEŠTINE, ŠTO SAM JA VELIKIM TRUDOM TOKOM NIZA GODINA STICAO.

OVIM UVODOM ZAPOČEO JE PISANJE SVOJE KNJIGE " ERMINIJA ILI POUKA O IKONOPISNOJ UMETNOSTI", KAKO SE SAM POTPISAO "NAJNEZNATIJI OD IKONOPISACA DIONISIJE", JEROMONAH IZ FURNE, POČETKOM OSAMNAESTOG VEKA U RUSIJI.

 GRCI SU NASLEDNICI NAJRANIJIH HRIŠĆANSKIH VEKOVA,ČUVARI NAJSTARIJIH SVETINJA I IKONOPISNIH TAJNI. U STARINI SU BILI BROJNI MAJSTORSKI PRIRUČNICI,ALI JE MNOGO TOGA PRENOŠENO PREDANJEM, SA POKOLENJA NA POKOLENJE IKONOPISACA. MNOGE TAJNE SU BILE IZGUBLJENE ILI ZABORAVLJENE, A ZASLUGU ZA SAČUVANE TREBA U POTPUNOSTI PRIPISATI MNOGOBROJNIM I ČESTO NEPOZNATIM UMETNICIMA – IKONOPISCIMA.

KULT IKONA (GRČKI EIKON-SLIKA,LIK), NASTAO JE U 2., VEKU, PROCVAT DOŽIVEO U 4. VEKU, A NAJSTARIJE SAČUVANE IKONE SU IZ 6. VEKA.

IKONA SE, ZA RAZLIKU OD PREDHRIŠĆANSKIH IDOLA, MORA RAZUMETI KAO SIMBOL, KOJI OMOGUĆAVA   DUHOVNI PRISTUP "ORIGINALU"  ( ARHETIPU ), TJ. DOSEZANJE NATPRIRODNOG SVETA KROZ PREDMET MATERIJALNOG.

IKONE SU PRVOBITNO RAĐENE TEHNIKOM ENKAUSTIKE  ( VOŠTANOG SLIKARSTAVA ) A, POTOM TEMPEROM I REĐE KAO MOZAIK, A KASNIJE ( PO PRAVILU OD 18. VEKA ) KAO ULJANO SLIKARSTVO.

POSEBNO ŠIROKU POPULARNOST IKONA JE STEKLA U VIZANTIJI, ALI JE TEK 787. GODINE, STEKLA I ZVANIČAN BLAGOSLOV CRKVE, DA SE MOGU SLIKATI NA ZIDOVIMA, RADITI U BOJAMA ILI MOZAIKU, NA DRVETU, METALU I KAMENU, KAO I DRUGIM TEHNIKAMA, ALI SAMO NA POSTOJANOM MATERIJALU.

ORIGINALNE IKONOPISNE ŠKOLE NASTALE SU U KOPTSKOM EGIPTU I ETIOPIJI, U JUŽNOSLOVENSKIM ZEMLJAMA, GRUZIJI I RUSIJI.

 IKONU SAČINJAVA 4-5 SLOJEVA ( JER PETI NIJE NEOPHODAN ), NANESENIH SLEDEĆIM REDOM: OSNOVA , GRUNT, SLOJ BOJA I ZAŠTITNI SLOJ. IKONA MOŽE IMATI OKOV OD METALA ILI NEKIH DRUGIH MATERIJALA.

- PRVI SLOJ JE OSNOVA. NAJČEŠĆE JE TO DASKA NA KOJU JE NALEPLJENA TKANINA ILI GAZA, APONEKAD JE I BEZ NJE.

- DRUGI SLOJ JE GRUNT. KOD TEHNIKE, TEMPERA OD ŽUMANCA, GRUNT JE UVEK BEO ( TZV. LEVKAS ), A ZA DRUGE TEHNIKE ON MOŽE BITI U BOJI.

- TREĆI SLOJ JE BOJA. OBOJENI SLOJ ČINE BOJE KOJE SU POSTUPNO NANETE NA GRUNT. TO JE SUŠTINSKI DEO IKONSKOG DELA, JER SE UPRAVO UZ POMOĆ BOJA STVARA SLIKA.

ZA TEHNIKU TEMPERA OD ŽUMANCETA ISPRAVNO JE REĆI I JAJČANA TEMPERA ILI SAMO TEMPERA. ( OD ITALIJANSKE REČI TEMPERARE-MEŠATI BOJE ). OVA TEHNIKA SE STALNO USAVRŠAVALA I MENJALA POD UTICAJEM UMETNOSTI DRUGIH ZEMALJA. POSEBNO ZNAČAJNE PROMENE VIDLJIVE SU OD DRUGE POLOVINE SEDAMNAESTOG VEKA, POD UTICAJEM ZAPADNOEVROPSKE UMETNOSTI, KADA SU SE SPOJILE I STILSKE ODLIKE VIZANTIJSKE I ZAPADNOEVROPSKE UMETNOSTI KAO I DVE TEHNIKE OSLIKAVANJA, TEMPERAMA I ULJNIM BOJAMA.

- ČETVRTI SLOJ JE ZAŠTITNI I ČESTO SE KORISTE LAKOVI OD SMOLA, ALI I PASTE SAČINJENE OD PČELINJEG VOSKA.

- PETI SLOJ, KOJI SE NE PRIMENJUJE UGLAVNOM, JE OKOV, KOJI SE ZA IKONU IZRAĐUJE POSEBNO I PRIČVRŠĆEN JE ZA NJU EKSERIMA.

JEROMONAH I IKONOPISAC DIONISIJE FURNOAGRAFIT ( 1701 – 1733 . GOD . ), AUTOR KNJIGE ERMINIJA, U KNJIZI NAVODI I OVO:

 OVO DELO JE BOGU UGODNO I OD NJEGA SAMOG ZAPOVEĐENO, KAO ŠTO JE SVIMA POZNATO. OTISNUVŠI SVOJ NERUKOTVORENI I ČASNI OBRAZ ( LIK ) NA SVETOM UBRUSU, BOGOČOVEK ISUS HRISTOS, POSLAO GA JE KNEZU AVGARU U EDESU.

OVO SLIKARSTVO, BILO JE UGODNO PREČISTOJ MAJCI NJEGOVOJ, JER GA JE ONA ODOBRILA KROZ MOLITVU, REKAVŠI SVETOM APOSTOLU I JEVANDJELISTI LUKI, KOJI JE TADA UŽIVO IKONOPISAO NJEN SVETI LIK ; "BLAGODAT OD MENE RODJENOG, ZBOG MENE, DA BUDE SA NJIMA ( IKONAMA ) ".

BEZBROJNA ČUDA , KOJA SU SE DOGODILA I DOGAĐAJU SE PRED SVETIM IKONAMA GOSPODA I BOGORODICE I OSTALIH SVETITELJA, DOKAZUJE DA JE IKONOPISANJE POSAO KOJI JE BOGU UGODAN. ZBOG TOGA SVI KOJI SE NJIME BAVE VREDNO I SA STRAHOPOŠTOVANJEM, DOBIJAJU OD BOGA BLAGODAT I BLAGOSLOV; ONI PAK KOJI SE NJIME BAVE BEZ STRAHA BOŽIJEGA I NEPAŽLJIVO, IZ KORISTOLJUBLJA I GRAMZIVOSTI, NEKA O TOME PODOBRO PROMISLE I NEKA SE POKAJU DOK JE VREME, SA STRAHOM SE SEĆAJUĆI PATNJI SREBROLJUBIVOG I PO SAVESTI NJIMA NALIK , JUDE.

NEKI OD NAJBITNIJIH IKONOPISACA KOJI SU OSTAVILI IZUZETAN PEČAT U OVOJ UMETNOSTI, SU

: EMANUIL PANSELIN ( 14. VEK , SVETA GORA) , RUBLJOV ( KRAJ 14 I POČETAK 15 VEKA , RUSIJA ,

NOVGOROD ), TEOFAN GRK ( 15 VEK ) , LONGIN (16. VEK, MONAH U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI ).

 

Ценовник

(кликните да се отвори)

Mогућност плаћања преко

Pay Pal

 

 

Упишите се или погледајте у књигу утисака. Хвала.

Књига утисака

(кликните да се отвори)

 
Живот Светитеља
 
Живот Светитеља
 
 
О нама
 
О нама
 
 
Радионица
 
Радионица
 
 
Рад
 
Рад
 
 
 
Детаљи
 
 
Облици дасака
 
Облици дасака
 
 
Видео записи
 
Видео
 
 
Критика
 
Критика
 
 
Документ
 
Сертификат
 
 
Сарадња
 
Сарадња
 
 
Слање икона за иностранство
 
Пошиљке
 
 
Пут за Хиландар
 
Хиландар
 
 
Насликана Јеванђеља
 
Јеванђеља
 
 
Иконе у Србији
 
Иконе у Србији
 
 
Славски Колач
 
Славски колач
 
 
Тесла
 
Тесла
 
 
Лепе и поучне мисли су увек од користи свакоме ко жели да их чује или прочита а и усвоји.
 
 
 
 

Контакт:

 

ikonopisacka.radionica@gmail.com

 

Телефон:  + 381 64 25 85 038

 

Позовите нас на Вибер                           Позовите нас на What'sApp

 

Copyright © 2018 СЗР Иконописачка Радионица СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН

Израда веб презентација и одржавање социјалних мрежа. Вођење рекламних кампањи и СЕО оптимизација

Веб презентацију израдио и одржава